VILLA VY

VILLA VY FLATÖN

Mitt i Bohuslän ligger Flatön, en mindre ö strax intill Skaftö där flera välkända västkustpärlor som Fiskebäckskil och Grundsund är belägna. Flatön nås från Ellös på Orust eller fastlandet via vägfärja.

FAKTA

Bostadsyta: ca 100 kvm i två plan, öppet upp till tak i en del, byggarea ca 70 kvm.
Lösvirkeshus på gjuten platta. Golvvärme genom luft-luft värmepump.
Fasad av träpanel målad med Falu rödfärg svart.
Nominerad till Rödfärgspriset 2016
Arkitekt, byggherre, byggmästare: Vy Arkitekter – Jenny och Jacob Fröslee Jonsson
Tomtpris: 820 000 kr
Byggbudget: 1,2 milj. kr

På Flatön hittade vi en tomt där vi ville bygga oss ett fritidshus. Vi hade letat på Hemnet, men där var det mest redan exploaterade mäklartomter som bjöds ut. Det var inte för oss, vi letade efter en naturtomt och hittade till slut en på Blocket. Vi ville ha ett projekt där vi kunde manifestera oss själva som arkitekter även om det primära var att skapa ett eget ställe dit vi kunde åka på helger och lov, en plats där fokus låg på havet. Det fanns en tänkt väg upp till huset, men den var för brant för att kunna köra upp och i dag har vi istället gjutit en betongtrappa hela vägen upp till huset, 82 steg hög!

Vi hade en dröm om att realisera en egen byggnad i skala 1:1, bygga det själva och lösa alla detaljer med omsorg. Samtidigt var det en chans för oss att prova nya lösningar, inklusive en del riskkonstruktioner, som de skulle ha kallats i branschen, för att visa att det fungerar. T.ex. avvattnas taket i öppna stuprännor som en lokal smed tillverkat i koppar.

Vi ville inte göra ett hus som stack ut, utan vi ville göra det bra och enkelt. Ett fritidshus behöver inte vara så praktiskt och det kan vara en byggnad på sina egna villkor. Nu när huset är färdigt syns det knappt från vattnet. Det försvinner helt tack vare den svarta fasaden som suddas ut mot berget, som reser sig högre upp bakom huset. Från landsvägen får man bara en glimt av byggnaden när man passerar i bil.

Huset på Flatön har ritats inifrån och ut, vilket har givit fönstren dess placering. Det mest anmärkningsvärda är nog det stora fönstret mot norr som är mycket medvetet placerat. Norrljuset ger rummet ett konstant ljus över hela dagen. I rum med fönster mot norr står tiden stilla, då norrljuset inte har något humör. Huset är som en stor låda. I den har en mindre låda placerats helt klädd i askfanér, som en stor möbel, där alla sovrum, badrum och förvaring finns. Resten är en stor rymd.

Från huset blickar man rakt över vattnet till Skaftö. Läget är högt och utsikten milsvid och ganska ofta blåsigt. Med tiden har Flatöhuset kommit att tillhöra ett kluster av hus på tomten, ett litet pumphus, ett förråd, ett garage har tillkommit under åren. Vi hade redan från början Sea Ranch i Kalifornien som en referens för vårt eget hus, dvs ett konglomerat av byggnader med samma gestaltning och material om än med olika funktioner.