ÅKERBERGSGRÄNDEN

ÅKERBERSGRÄNDEN KNISSLINGE

I Knislinge norr om Kristianstad har vi varit med och utvecklat ett nytt bostadsområde på naturtomt. Uppdraget har haft stark fokus på att skapa bostader och en villamiljö med hög kvalitet, trots en stram ekonomi. Bostäderna riktar sig till barnrika familjer med medelinkomst och projektet konkurrerar i ett segment som domineras av typ- och koncepthus med ofta begränsad rumshöjd och yta.

I vårt förslag väljer vi att effektivisera klimatskalet och husets fotavtryck till det absolut mest effektiva – därför valdes en kub med två våningar och pulpettak som lutar mot ett hörn från två sidor och därmed försvinner behovet av hängränna, med endast ett stuprör i lägsta hörnan. Det skapar också en dynamik i fasaden då alla fyra sidor har lutande murkrön.

Trots funktionellt optimerad formgivning medför geometrin en spännande interiör med växlande rumshöjd och även ett vardagsrum med dubbel rumshöjd.

Husen är ritade med komplementbyggnader i tanke, men är projekterade så att man får ett nyckelfärdigt hus som man sedan kan välja att bygga ut efter behov. Även om det är fråga om naturtomt så är de enskilda tomterna mycket små och husen tandar in och ut från vägen för att öppna upp och skapa rumsligheter i förgård/trädgård. Ena sidan vägen vänder sig dessutom mot naturen, medan den andra vänder sig mot befintligt villakvarter, vilket speglas i situationsplanen; på sidan mot samhället ligger husen i en regelmässig vinkelrät förskjutning, medan husen mot skogen vrider sig sinsemellan i en organisk rörelse.